Portrættet

Portrætter på bestilling

Jeg bliver ofte spurgt, hvad jeg ’tager for at male et portræt’. Svaret er som regel, at jeg ikke maler portrætter på bestilling.

Men hvorfor nu det?

Menneskets skønhed, udstråling og fortællende kropsholdning. Et stærkt, målrettet og fast blik – eller blot et glimt i øjet – hos et menneske, der bidrager aktivt til en bedre verden – nogle med deres blotte tilstedeværelse. Alle har en livshistorie, styrke, svaghed, passion… Jeg fascineres!

Når jeg møder et menneskes glimt, smil eller panderynken får jeg en følelse eller en oplevelse.  En oplevelse af et menneskes karakteristika og personlighed. Det påvirker mig enten positivt eller negativt. Hvis denne påvirkning er tilstrækkelig stærk, føler jeg somme tider en uopfordret trang til at omsætte den til et maleri. Og det gør jeg så og kan således dele oplevelsen med dig og de andre.

Hvis du har det på samme måde, så er det ikke nødvendigvis sikkert, at du og jeg får samme oplevelse af personens udtryk. Da er vi måske uenige på forhånd!

Det går hurtigt at sætte de første streger og strøg, at grunde og få ligheden frem. Det der som regel tager lang tid er at fiske det personlige udtryk ud af det flade lærred. Hvis ikke glimtet, følelsen og sjælen kommer ’ud af lærredet’, er der ikke tale om et portræt, men blot om et – måske – vellignende ansigt. Og det er jeg ikke tilfreds med.

 

Forfængelighed

Får man en bestilling på et portræt, så er man op imod folks forfængelighed – og den kender jeg ikke nødvendigvis på forhånd. Jo, man kan sagtens lave ørerne lidt mindre, næsen større eller tænderne mere lige. Men tænk, hvis jeg kom til at putte blå på kinden og modtageren ikke kan fordrage blå!!

Så starter et ping-pong-spil, hvor modtager bliver dirigent for maleren. Måske når man i mål og modtageren bliver tilfreds, men så er maleriet sandsynligvis færdigt og dermed ’dødt’. Jeg vil i sådan en situation være dybt frustreret. DERFOR siger jeg nej-tak til bestillinger af portrætter – jeg vil holde på min ret til eget udtryk og glæden ved at male. Her er det nemlig mig, der er forfængelig – på et fagligt plan.

Hvis man derimod IKKE er forfængelig, kan lide mine strøg og farvevalg – og vigtigst af alt – stoler på mine kunstneriske evner, så er jeg kontaktbar 🙂

 

Eksempler

Markus, min dejlige nevø, har fra naturens hånd en misundelsesværdig energi og gå-på-mod. Hans far er nigerianer, hvilket har givet denne skønne dreng en smuk hudfarve og jordens dejligste øjne og krøller. Moren er frisør og laver sjove frisurer med hans krøller. Da hun en dag lagde dette engleblide udtryk på facebook, gik der knapt 5 minutter inden jeg var i gang med malerpenslerne.

Kan I se det kærlige menneskebarn, der gemmer sig bag det charmerende ydre?

Markus

Eivør er en færøsk sangerinde, som både er gudsmuk med en fortryllende stemme, et uovertruffent talent med et nærvær, der slår benene væk under enhver, der oplever hende på scenen.

Hun er en sprudlende, farverig totaloplevelse, som må og skal opleves!

Nej, jeg kunne ikke lade penslerne være, men malede min oplevelse og kalder maleriet “Fagra Blóma” / “Fagre Blomst”

Eivør, 60x80 cm

Eivør, 60×80 cm

 

 

Du kan se flere af mine portrætter her!

 

 

2 Kommentarer

 1. Susan
  15. januar 2015

  Hold da helt op, hvor er du bare god. Jeg er selv halv færing og elsker får, natur , fjeld i det hele taget landskab. Tænk at have den gave, som du har.
  Det er også nogle meget varme og sigende portrætter du laver og din beskrivelse af, at du skal “føle” noget for dem du portrætterer, den har jeg hørt fra en kunstner før. Jeg er specielt helt vild med dit malere af de to får (det er noget jeg bruger meget tid på at fotografere, når jeg er på Færøerne). Jeg respekterer din måde at male på, men øv! hvor du godt måtte male for mig 🙂

  • 16. januar 2015

   Hej Susan!

   Tusind tak for din skønne kommentar.

   Jeg mangler tit og ofte ‘modeller’ at male efter, så hvis du har nærfotos af får, vil jeg blive meget taknemmelig for at få lov til at “låne” 🙂

   De bedste hilsnar
   Anita