Færøsk kunst

KUNSTANMELDELSE 

Den færøske kunstner Anita Køtlum arbejder med flere temaer, der går igen i hendes produktion. Omdrejningspunktet er naturskildringer fra Danmark og Færøerne. Den barske, storslåede og utæmmede færøske natur formidles til betragteren i et stærkt og enkelt billedsprog med fortrinsvis grønne og blå toner. I de allesteds værende blå nuancer fornemmer man Havets store betydning for øboerne. Der er som om havet kæmper mod de saftigt grønne, græsklædte klippeøer – øer beklædt med grøn pels, der modigt trodser og holder stand.  Naturen kæmper sin egen kamp, og i Anita Køtlums billeder illustreres denne kamp i de grønne og gule farvers stædige modstand mod indtrængende blåt og violet. ’’Er det ikke ’bare’ et landskabsmaleri’’, vil nogle måske indvende. Det er det naturligvis, men det er også håbet og livet, der kæmper mod mørkets kræfter – livsglæde og håb i kontrast til dysterhed og angst for det ukendte.

Færøske kunstnere og færøske motiver har i de senere år opnået stor anerkendelse og popularitet blandt det danske publikum. Anita Køtlum er med rette ingen undtagelse i den henseende. Trods den fremmedartede natur er betragteren i gode og sikre hænder. Vi skræmmes ikke, men tages ved hånden og føres trygt ind i Anitas verden. Særligt spændende er det at opleve den nu i Fåborg bosiddende færings fortolkning af det milde Fyn med den fede muld, der står i så skarp kontrast til de pelsklædte, nordatlantiske klippeøer. Paletten er overvejende den samme, men nu strømmer mildheden og naturens mangfoldighed ud af lærrederne gennem gyldne og svagt røde partier, der bløder naturens kontraster op. Der er dog stadig nogle skarpe kanter, hvor vi gøres klart opmærksom på den berørthed i naturen, vi ikke kan undsige. Det er moderne landskabsmaleri af høj karat!

Detaljestudier af naturens vildskud, som ved sin enkelhed og uspolerethed glæder enhver med sans for det oprindelige og ukrukkede er et andet tema, som flittigt dyrkes af Anita Køtlum. Magtfulde skildringer med en nøje afstemt palet med få farver. Farvevalgets enkelhed understreger og skaber stemninger, hvor betragterens fastholdes og fascineres. Igen føres vi ind i et univers som vi burde kende, men nu tvinges til at opleve på ny. De små ting, der skaber stor glæde, men som vi glemmer i vores travle hverdag, der fyldt med ’betydningsfulde’ opgaver. Anita Køtlums naturskildringer giver os – hvis vi selv vil – mulighed for at få vores prioriteter perspektiveret og få skiftet fokus.

Alle har brug for en fridag engang imellem, og når Anita holder fri, maler hun et portræt. ’’I skolen tegnede jeg karikaturer af lærerne, når undervisningen var kedelig’’, fortæller hun. I en portrætserie over kendte danskere, hvis liv har budt på store op- og nedture, viser hun en naturlig evne for den svære kunst, portrættet er.

GALLERI ASK
Erling Strange